Fogyókúra

Ahogy nekünk már bevállt...

Ez a fogyókúra egy egyhetes étrend 2 egymás utáni megismétléséből áll. Évek óta használjuk, Pappym 15 kg-ot adott le általa úgy, hogy folyamatosan (hmmm – hogy is mondjam szépen) „jó ízűen eszegeti a szokásos adagját” (= 10 gombóc fagyika, 3-4 husika… szóval „férfiasan”)
Ha évente 2x megismétli, akkor nem is szedi vissza… 105 kg-osan kezdte – és így 85-90 kg között mozog, de ilyen a testalkata, tehát nem is nagyon erőlködtünk ennél jobb eredményért.
Ez egy fontos tanács is egyben: ne mások döntsék el a kilók számát – vedd figyelembe a saját alkatodat, és hidd el, Barby baba csak a kislányok és a kamerák kedvence!

Na de térjünk vissza a fogyókúrára. Íme egy-két fontos és egy-két hasznos tanács, hogy működjön:

Fontos tanácsok

 • Ez a kúra az anyagcserébe „nyúl bele”, kicsit felpezsdíti a begépiesedett folyamatokat. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy én híztam tőle, ami a 36-38 kg-os átlagsúlyomhoz (ez már súly?) igen jól jött, most 50 kg vagyok. De pont ezért fontos, hogy be kell tartani a sorrendet és az összetevőket! Nincs csere, nincs pótlás (illetve amit lehet, arról kicsit lejjebb olvashatsz)!

 • Apró megfigyelés: azt mondták a régi bölcsek, hogy fogyasztani fogyó Holdnál kell. Nos, lehet ezen mosolyogni, de egy biztos. Bár a kilók akármikor kezdtük lementek… de a látvány akkor volt igazi, amikor fogyó holdnál kezdtük. (Tehát ideális az a hét, amikor vasárnap Holdtölte – és hétfőn indul a kúra!) Utóbbi akár több nadrágszámnyi pocakcsökkenést is eredményezett.

 • A pocak csökkenését elősegítettem almaecetes-mézes pocakmasszással. Hatása növelhető gumiköpölyös (=vákumos) masszírozó használatával.

 • Általánosságban is jó, ha ebben a két hétben kicsit kényeztetjük magunkat… harmonikus lélekkel könnyebb ellenállni a kísértésnek.

 • Érdemes a hétfői kezdést betartani, így a vsárnapi vacsora lehet családi, ünnepélyes, édes-kettes… Mi a kedvenc éttermünkbe szoktunk menni. Nem érdemes egyszerre sokat rendelni, különösen a második vasárnap: az összeszűkült gyomornak kisebb a kapacítása…

 • Fontos, hogy mindig rendesen megterítve, ízlésesen tálalva üljünk le enni, különösen a kúra alatt. Sok olyan étel volt (pl. a dinsztelt hal paradicsommal), ami csak azért lett elfogyasztva, mert annyira kínálta magát. Pl. a paradicsom-karikákkal körberakott tányéron legyezőszerűen elrendezett halszeletek tetejére a paradicsom széléből készített rózsát és egy levél zellert tettem. Gyönyörű volt!

 • A második héten előfordulhat erősebb testszag. Nem kell megijedni, ez a méregtelenítéstől van, a felszabadult anyagok okozzák – no meg az, hogy a bőrön keresztül jól tud szervezetünk méregteleníteni. Aki dolgozik, az dezodorral, törlőkendővel induljon útnak, így megelőzheti a kellemetlen mellékhatást.

 • Nem kell folyamatosan méretkezni… elég az első és az utolsó nap. Van, hogy az elő héten még nem is érezhető a súlycsökkenés. Egy-egy kúra alkalmával egyébként 4-9 kg között lehet leadni. Mi 6 havonta ismételjük, de 6 hét múlva már ismételhető.

Hasznos (gyakorlati) tanácsok

 • Amikor első alkalommal csináltuk, épp kergemarha-kór volt divatban, most madárinfluenza. Ennek ellenére aki nem szívesen fogyaszt marha steaket, az pulykával (nem csirkével!) tudja helyettesíteni.

 • A steak alapban egy kis vízzel készült roston sült húst takar, nem túl korlátozott mérettel. Ezt azonban így nem ette volna meg pappy, így én borsot és jó sok fokhagymát azért tettem rá.

 • A spenótot vizesen szintén kiönthettem volna: egy csepp tejjel és egy pici vajjal egészítettem ki, meg egy kis fokhagymával.

 • Zöld saláta: mindféle zöldet összevágtam. Nálunk a kicsit drágább, de ízletesebb (és főleg: nem száraz!) jégsaláta volt az alap. Erre tettem kis kígyóuborkát, pici(!) paprikát, esetleg retket, poréhagymát…. A hétfői zellert (ami nálunk közutálat tárgya!) belereszeltem, és nagy arányba tettem hozzá a többi salátát. Fontos, mert a zeller erős méregtelenítő és vízhajtó hatású! De – ez is lehet érv – afrodiziákumnak (potencianövelőnek) sem utolsó… Remek kedvcsináló lehet!

 • A reggeli „1 szelet kenyérke” nálunk kétszersült volt… az itt-ott tett engedményekért itt-ott szigorítás volt…

 • A „főtt sonka - bármenyi” estére gazdaságos megoldás volt, hogy vettem egybe sertéscombot, megkötöztem, megforgattam olajos-borsos pácban, füstölt kockával megfőztem… és finom volt! De a gépsonka is megteszi.

 • A „kefir vagy joghurt és gyümölcs” vacsoránál a sima joghurtot összeturmixoltam a gyümölccsel, fenséges házi gyümölcsjoghurt lett belőle… A boltit nem javaslom, inkább a natur…

 • Az utolsó gyenge pont nálunk a sárgarépa volt… ezt pici vajon megfuttattam… így egész finom lett! 60 fok felett roncsolódnak a hatóanyagok és vitaminok, ezért tényleg csak épphogy!