Védőitalok

A sérülésmentes, ép, egészséges helyi védekező-rendszerrel bíró nyálkahártyák gyulladásos hajlama kicsi, de az köztudott, hogy ilyenkor a nátha-vírusok támadnak. Ezért vigyázni kell arra, hogy a száj ne legyen repedezett (szélfújt), az orr ne legyen sebes, és biztosítsuk a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét.
A narancs, a grapefruit, a kivi vitamindús gyümölcsök. A dobozos gyümölcslevek nem azonos értékűek a frissen készített gyümölcslével.

Teakészítésre mindig kifogástalanul tiszta, szagmentes és zárható (üveg vagy zománcozott) edényt használjunk. A kívánt gyógyhatás eléréséért tiszta, minőségileg ellenőrzött tea alapanyagot (drogot) vásároljunk. A gyógyteák hatóanyagainak minél teljesebb kinyerése érdekében pontosan be kell tartani a tea elkészítésére vonatkozó szabályokat: virágból (kamilla), levélből (menta) és illóolajat tartalmazó termésből (édeskömény) forrázással készítsünk teát. A leforrázott drogot lefedve 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük és a kívánt hőfokra melegítve vagy hűtve (hányásnál), ízesítve fogyasztjuk. Gyökérből, kéregből (édesgyökér) főzéssel készítünk teát. A forrásban levő vízhez adjuk a drogot, lefedve 5 percig főzzük, majd 10 percet állni hagyjuk. Olyan drogból, amelynek hatóanyagai a magasabb hőre elbomlanak (csipkebogyó) langyos vízben való 6-8 órás áztatással készítsünk teát. A gyógyhatás érvényesülése céljából ajánlatos a teázás idejére is odafigyelni. Az étvágyjavító teákat étkezés előtt, az izzasztókat lefekvéskor, a köhögés-csillapítókat napközben többször is fogyaszthatjuk. Köptető, nyákoldó, vizelethajtó és frissítő teákat este már ne igyunk.
(Dr. Kerekes Judit )