Rosmarinus officinalis – Rozmaring

A honfoglaló magyarok is használták és termesztették. A XVI. században Európaszerte ismerték a Magyar Királyné Vizét (Aqua Reginae Hungariae), mert köztudott volt, hogy Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné (1300-80) ennek segítségével szabadult meg köszvényétől. Diószegi Sámuel Orvosi Füvészkönyvében azt írja: „A rozmaring spiritussa meljet Magyar Királyné vizének neveznek, mivel amint mondják, Erzsébet Királynét erre, mint köszvény ellen való orvosságra, egy Remete tanította, akit a Királyné Isten Angyalának hitt.” A Földközi-tenger mellékéről származó félcserje, melynek igen sokféle változata elterjedt. Fél métertől két méter magasra is megnövő, a gyökere és szára gyakran elágazó, alul elfásodó félcserje. Fiatal ágai hamuszürkék, az idősebbeknek kérge pikkelyes. Levelei nyeletlenek, keskeny hosszúkásak, bőrneműek, átellenesek, felül csupasz, de a fonákjukon enyhén molyhos zöldesszürkék. Virágai halványkékek vagy lilásak, a levélhónaljban nőnek, úgynevezett álörvöket alkotnak. Kétajkúak, az alsó középső lemeze igen nagy, lecsüngő. Virágzása áprilistól augusztusig tart. Termése makkocska, világos- vagy sötétbarna, fénytelen.

Drogja: A levele és virága, morzsolt vagy őrölt változatban, valamint illóolaja.

Hatóanyagai: Fő hatóanyaga illóolaja (1-2,5%), melynek több száz komponense közül a legfontosabbak a 15-30% cineol, 10-40% kámfor, borneol, bornil-acetát, a- és b-pinén, kamfén, linalool, terpének és eukaliptol 20-30%. Tartalmaz még szaponint, cseranyagot 8-10%, nikotinsavat, flavonoidokat (apigenin, diozmetin, luteolin), fahéjsav-származékokat (rozmaringsav, kávésav) és keserűanyagokat (pl. karnazol).

Alkalmazása

Belsőleg

Külsőleg

Fűszerként

Fűszerként morzsolt formában forgalmazzák. Mártások, vadasok, szárnyas sültek, roston sültek, más húsételek, töltelékek, gombás készítmények, omlettek, gyümölcssaláták, gyümölcsitalok, halak, valamint olasz és francia ételek (kagylók, rákok), borok ízesítésére. Ruhák közé helyezve molyirtónak is használják. Megfigyelték, hogy ha a húst őrölt rozmaringlevéllel betakarják, az sokáig eláll és illata is friss marad, mivel az ételek megromlását kiváltó baktériumok és gombák szaporodását akadályozza. Leveléből parfümöket és korpásodás elleni sampont, hajöblítőt készítenek.

Ellenjavallat: Vérbőséget hoz létre a kismedencében ami vetélést okoz. Ezért áldott állapotban lévő nőknek a rozmaring tartalmú készítmények használata tilos.