Napjaink fitoterápiája

Írta: Dr. Németh Zoltán

Az utóbbi években egyre több gyógynövénykönyv kerül a gyógyszerek nélkül gyógyulni vágyók kezébe. Sajnos ezek a könyvek (bár legtöbbjük szakmailag korrektek) a legtöbb esetben csak leíró jellegűek. Ha receptórát közölűnek, akkor pedig elsősorban csak tüneti kezelésre alkalmas "általános recepteket" adnak közre. Pedig pontosan a gyógynövények alkalmasak arra, hogy hatóanyaguk széles skáláját szakszerűen és okszerűen felhasználva egyszerre az adott betegség okát is és tünetét is szüntessük. A modern fitoterápiáról tehát akkor beszélhetünk, ha az oki és tüneti kezelés egységét és lehetõségét maximálisan kihasználja. Erre a gyógynövények sokkal alkalmasabbak, mint napjaink bármely modern gyógyszere. Például egy pszichoszomatikus betegségben szenvedõ beteget csak úgy tudunk egy időben oki és tüneti kezelésben részesíteni, ha a teakeverékben oki kezelésként nyugtató hatású gyógynövényt, tüneti kezelésként pedig a tünetre célszerûen összeválogatott, személyre szabott gyógynövényeket adunk. Így egy idõben, egy teakeverékben kapja a beteg betegségének okára és tünetére is a segítséget. Tipikusan pszichoszomatikus betegség a gyomorfekély. E betegség oki-tüneti kezelése a következõ: a betegség oka az "ideges gyomor" melyre a teakeveréken belül nyugtató hatású illóolaj hatóanyagát használjuk fel a komlónak. Mivel a gyomorfekély fájdalommal, esetenként görcsökkel is jár, ezért a nagy nyálkatartalmát felhasználva, mintegy bevonószerként használjuk az édesgyökeret tüneti teakomponensként. A gyomorfekély helyi gyulladással is jár, ezért a teakeverékbe a körömvirágot is bele kell tenni., helynek flavonoid hatóanyaga az egyik legjobb gyulladáscsökkentõ és hámosító is. Mivel a gyógyulási hajlamon túl a gyógyulási idõt is célszerû gyorsítani, ezért a cickafark glükoproteidjét is hasznosítjuk gyulladáscsökkentésre, valamint a cickafark flavonoidját görcs és fájdalomcsökkentésre, illetve keserûanyagát hámosításra célszerû a teakeverékbe betenni. Így egy négy részbõl álló gyógynövénykeverék célzottan oki és tüneti kezelést tud adni a betegnek. E teakeverék hatékonyságát még a nyers káposztalében lévõ U vitamin adagolásával tudjuk fokozni.

Természetesen a gyógynövényeket okszerűen, személyre szabottan összeválogatva sem szabad éveken keresztül fogyasztani. A négy "M" betűs szabályt: mit-meddig-mennyit-mire szabályt minden esetben be kell tartani. Ez azt is jelenti, hogy a gyógynövényeket csak kúraszerűen szabad használni, ugyanis ha nem gyógyul meg egy idő után a beteg, az azt jelenti, hogy nem megfelelő volt a teakeverék. És ha nem gyógyul a beteg, felesleges nem hatékony teával itatni. Ha meggyógyult, akkor megint felesleges tovább adni a teában lévő hatóanyagot a gyógyulás után.

A gyógynövények is okozhatnak betegségeket, a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik. Ezeket figyelembe véve szabad csak alkalmazni. Ezért érdemes végzett fitoterapeuták segítségét kérni egy egyszerűnek látszó gyógynövénykeverék összeállításánál is, hogy a gyógynövényekben rejlő szelíd, de hatékony segítség valóban az azt igénybe vevőt szolgálja.

Dr. Németh Zoltán

Honoris Causa