Symphytum officinale – Fekete nadálytő

Gyöktörzse rövid, vaskos, arasznyi hosszú, szerteágazó, kívül fekete, belül piszkosfehér, belőle nyálkás gyökerek erednek. Hajtása 50-100cm magas, serteszőrös, belül üreges. Levelei szórt állásúak tövénél nagyok, tojásdadok vagy lándzsásak, nyelesek, feljebb ülők. Virága sarlós-kettős bog, a párta liláspiros, a szárak végén nőnek, 5-20 virágú kunkorba tömörülve. Virágzása máj. – júl. Magháza alsó állású, termése fekete, négyes makkocska. Előfordulása árterületeken, árkokban, nedves helyeken.

Drogja: gyöktörzse, gyökerei

Hatóanyagai: allantoin, cseranyag 4-6%, nyálka, pirrolizidin alkaloidok (szimfitin, ehimidin, likopszamin) főleg a gyökér kéregrészben, a hajszálgyökerekben és a gyökércsúcsi részekben, triterpenoidok, fitoszterinek, rozmaringsav, aszparagin, kalcium, kálium, foszfor

Alkalmazása

Belsőleg

Belsőleges alkalmazása a magyar jogszabályok értelmében tilos. Májkárosító hatása kétségtelen, ám egy súlyos gyomorfekély esetén (megfelelő összetételben) 2-3 nap alatt is csodákra képes.

Külsőleg

Nadálytőkivonat: 20g 1 l vízre, 10 percig főzni, 37oC-on borogatás.
További recept: Csonttörésre, inakra, izületre...

Ellenjavallat: belsőleg gyomor-nyombél fekély, hurut kezelésére használták de a pirrolizidin-alkaloidok nagyobb mennyisége májkárosító, rákkeltő, valamint a Budd – Chiari-féle tünetegyüttes, azaz a máj ereinek elzáródását okozhatja. Ebben a májban lévő érszűkület lehetetlenné teszi a szerv normális működését. Külsőleges alkalmazása egy éven belül is csak 1-2 hónapig ajánlott.

Gyűjtése: nagyon bő vízben mindaddig mossuk, amig a gyökér kérge nem lesz fényes fekete. A szürkés árnyalatú gyökérből jó minőségű drog nem állítható elő. A kétévesnél öregebb gyökerek általában belül már pudvásak, üresek, az ilyen áru száradás után nem lesz fehér törésű, ezért általában erős hüvelykujjnyinál vastagabb gyökereket ne szedjünk. A főgyökérről szedés és mosás után a mellékgyökereket vágjuk le és a gyökeret arasznyi hosszúra szabdaljuk fel. A mellékgyökerek közül a kisujjnyi vastagságúak még felhasználhatók. A gyökér szárításra nagyon kényes. Mesterségesen szárítsuk, ne legyen azonban 30-35Co-nál magasabb a hőmérséklet, ha ugyanis a hőmérséklet 40 Co-fölé emelkedik, a gyökér belseje barnás lesz és az ilyen áru drogként nem használható. A jó minőségű feketenadálytő gyökér kívül ráncos fekete (szürke árnyalat nélkül) , eltörve a törési felület a gyökér teljes keresztmetszetében hófehér. Az olyan gyökér, amelynek belseje középen üreges vagy halvány barnás, elszíneződött, már kevésbé értékes. A teljesen sötét belsejű gyökér értéktelen.

Beszáradási arány: 3,5 : 1.