Apiterápia: avagy gyógyítsunk mézzel!

Mézarany: Az apiterápia alapjai

A méhek a rossznyelvek szerint nem is olyan szorgosak, csak nem tudnak lassabban zümmögni. Mi persze tudjuk, hogy ez nem így van. A méhek szorgalma példás, szervezettségük mellett elbújhat egy észak-német nagyvállalat. Egyetlen dologban példálódznak teljesen hiába a méhekkel, az pedig a szex. A méhkaptárok felépítése ugyanis a legkeményebben matriarchális rendszerű, és a legkevésbé sem szex-centrikus.

Az apiterápiáról

Az apiterápia nem más, mint a méhek által készített anyagokból előállított vagy általuk készített termékekkel való gyógyítás. Az emberiséggel egyidős. Nem csak a mézről van itt szó, hiszen a méhek még egy csomó dolgot készítenek a mézen kívül, amit mi, emberek bátran használhatunk egészségünk megóvása érdekében! Minden, ami a méhkaptárból forgalomba kerül teljesen természetes anyag és nagyon egészséges. A legismertebb talán a lépes méz.

A lépes méz

A megfázás egyik legismertebb gyógyszere. A mézben lévő lépdarabkát is elszabad ropogtatni. A lépviasz főleg gyógytermékek alapanyaga. Tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó mézek. Minden méz lehet jó, attól függően, hogy milyen a cukortartalma, kikristályosodik, vagy folyékony marad. A kristályossága inkább attól függ, milyen növényből gyűjtötték. Például a repceméz nagyon kristályos szerkezetű, míg a hazánkban kedvelt akácméz folyékony, nem kristályosodik ki. A méz igen hosszan eltartható, és a legegészségesebb élelmiszerek egyike.

Az volna az ideális, ha cukor helyett csak mézet használnánk édesítésre. Ennek oka, hogy a mézből a cukor több mint nyolcvan százaléka azonnal felszívódik, a hasnyálmirigy megterhelése nélkül. Rengeteg vitamint, 22 féle ásványi anyagot tartalmaz, sok illóolaj és aminosav és enzim van benne, amit nem kell máshonnan pótolnunk, ha mézet eszünk. Antibakteriális hatású, külsőleg és belsőleg is használható. Serkenti a sebgyógyulást. Nyugtató, tápláló hatású energiaforrás. A köhögés csillapító teák fontos alapanyaga. Vashiányos embernek – például nőknek a menzesz első napjaiban – a sötétebb mézeket adhatjuk. Két év alatti gyermeknek ne adjuk.

A méhek kincsei – A Virágpor

A fiatal dolgozó a virágport kezdi először gyűjteni. Az a jó benne, hogy a nagy szemcséjű virágporokat az allergiások is ehetik. (Kivétel, ha pszichésen előjön az allergia attól a tudattól, hogy virágport kapott!) A virágporban közel teljes fehérje és szinte minden fontos ásványi anyag megtalálható, tartalmaz egy csomó fontos enzimet is. A hízókúrázók mentsvára lehet, hiszen reggelenként, éhgyomorra egy kanálnyi virágpor segíti beépülni a táplálékot és gyarapodást okoz, noha normál testsúlyú embernél nem hizlal. A fáradékonyságra is kiváló ellenszer, prosztata-gondoknál, bélpanaszoknál, bőrbetegségeknél, érfal-gyengeségnél általános erősítőként alkalmazható. Az idegrendszert karbantartja, segíti a vérképzést és erősíti az immunrendszert.

A méhpempő

Sárgásfehér, savanykás anyag, ami nagy tisztaságban ritkán kapható, és igen drága. A mézzel kevert méhpempő nem éri el a méhpempő hatását, mert a fontos anyagait a méz feloldja. Teljes értékű fehérje, CDEH vitamint, valamint majd’ az összes B vitamin megtalálható benne, fiatalító regeneráló szer, külsőleg és belsőleg is használják. A műtétek utáni regenerálódást igen jól meggyorsíthatjuk vele.

Méhméreg

Idegbénító, légzésbénító hatású, főleg gyógyszeripari felhasználása ismert. Hisztamint tartalmaz. Elég gyakran vált ki allergiás reakciót, így csak annak kizárása után adható külsőleg kenőcs formájában, főleg mozgásszervi gondokra, reumára, lumbágóra.

A méhkenyér

Fermentált virágpép, magas K vitamin koncentrációval, és könnyen emészthető vas, cink és magnézium tartalommal. Viszonylag ritkán kapható.

Propolisz

A szó város-előttit jelent. Aromasavakat, illóolajokat és gyantát tartalmaz, számos ásványi anyagban gazdag. Gombaölő, gombataszító hatású, így a most divatos candida ellen is igen hatékony módszer lehet egy propolisz kúra. Gyulladás gátló, helyi érzéstelenítő. Növeli a bőr sugártűrő képességét, hámosít, helyi érzéstelenítésre ideális, ezért a propolisz tartalmú krémek a bio - házi patika fontos eszközei lehetnek. Belsőleg is fogyasztható, (Propur oldat) de a propolisz hatóanyagait 90%-os alkoholban oldják ki. 15-20 csepp kockacukorra, vagy kenyérkére cseppentve hat hétig, kúraszerűen fogyasztható. Fájdalomcsillapító hatása is jelentős.

Allergiás, szívbetegségben, koszorúér betegségben, vesebetegségben szenvedő beteg egyáltalán nem, vagy csak orvos felügyelete mellett ellenőrzött dózisban kaphatja!