Mammy köhögésre való csodaszere

2 rész Lándzsás útifüvet keverj össze 1 rész zsályával, 1 rész csipkebogyóval és 1 rész kakukkfűvel (ízlés szerint, mert pl.: nem minden gyerek szereti - hacsak nem említjük meg neki, hogy a pizzán is ez van!).
Ebből a keverékből készíts teát (1 ek 2dl vízbe, forró vízzel leöntve, 5 perc áztatással) és ízesítsd mézzel.

Készíthetsz szirupot is: ugyanebből a keverékből tölts félig egy (mondjuk bébiételes) üveget, - pár szem ánizsmagot is rádobhatsz - majd öntsd fel mézzel.
Azonnali fogyasztáshoz tedd az üveget vízfűrdőre úgy, hogy 60 fok fölé ne melegedjen az üveg tartalma, mert az hatóanyagvesztéssel jár. 2-3 órát hagyd "érni", utána napi 3-4x 1-2 kiskanállal adhatsz gyermeknek, ugyanennyit, de nagykanállal felnőttnek. Jaj, kihagytam: le is kell szűrni... ;o) (Jól nyomd ki!)

Ha a késöbbi időkre csinálod, akkor a vízfűrdővel nem kell pamacsolni - 3 hétre tedd napos, meleg helyre, utána fogyasztható. Ráér az első használat elött leszűrni - és akkor talán megmarad szükség esetére.

Ez ugyanis nem csak hatékony - de fííííííínom is...!

Nem kell hűtőbe tenni, a méz tartósít (és ragad...), ennek - és az ízének - köszönhetően nem romlékony.

Önmagában nem csodaszer: figyelj az orrfújásra, mert nagyon gyakran melléküreg-gyulladás van a szűnni nem akaró köhögés mögött.
Éjszakára mindenképp, de ha lehet nappalra is párologtass. Ne illatlámpából, hanem fazékból, - ha nincs párologtató. Cseppents bele ánizs - ez jó a köhögésre, vagy citromot, ez fertőtleníti a levegőt. A kakukkfű is nagyon jót tesz - de nem mindenki szereti... A borsmenta egy kis óvatosságot igényel, gyermekeknél kicsi korban légzésbénulást okozhat. Azt mondják, hogy 5-7 éves kor a kritikus - én azt mondom: amint nem lesz "csípős" a mentolos rágó vagy cukorka - adható.

Ha érzékeny az arccsontnál, vagy az orr mellett akkor a direkt inhalálás erősen ajánlott, de óvatosan... Köhögés közben nehéz kezelni a forrázás okozta égési sérüléseket!

Jobbulást!