Hatóanyagok

Alkaloid tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Az alkaloidok nitrogéntartalmú másodlagos (szekunder) növényi anyagcseretermékek. Kb. 7000 képviselőjük ismert. Általában bázikus kémhatásúak és keserű ízűek. Fontos jellemzőjük a specifikus és erős (gyakran a központi idegrendszert megcélzó) élettani és terápiás hatás

Alapszerkezetük alapján csoportosíthatóak:

Erős hatású vegyületek lévén alkalmazásuk különös óvatosságot igényel, ezért - a pontos adagolás érdekében - kizárólag gyógyszergyári késítményekben alkalmazhatóak.

Fitoterápiás célra - külsőleges használatra - alkalmazgató gyógynövények:

A hatóanyagra jellemző gyógynövények:

Élvezeti szerként fogyasztható növények (melyek javaslata illetve szabályozása lehet a fitoterapeuta feladata):

Glikozid tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

A glikozidok egy vagy több cukormolekulából és egy nem cukor jellegű molekulából (glikon) álló vegyületek.Közös jellemzőjük, hogy már kis mennyiségben is többnyire erős nagyon hatásúak.

Kémiai szerkezetük és indikációjuk alapján lehetnek:

A fenolos glikozidok jelentős része (a hidrokinon-szármatékok, arbutinok) lúgos környezetben fejtik ki hatásukat, melyet használatkor figyelembe kell venni (pl.: szódabikarbónával párhuzamosan adagolva). Elsősorban húgyuti fertőzések kezelésére használhatóak.

Az antraglikozidok a szervezetbe jutva háromféle módon fejtik ki hatásukat:

  1. Az aglikonok a vékonybél enzimjeinek hatására felszabadulnak ás gátolják a víz és a nátrium felszívódását - ezáltal fokozva a bélperisztaltikát.- Fokozzák a bélsejtek nyáktermelését és vízkiválasztását- A szabaddá váló cukrok önmagukban is laxatív hatásúakA szervezetbe kerülve 6-8 óra alatt fejtik ki hatásukat.

  2. A szívglikozidokat tartalmazó gyógynövények elsősorban a boglárkafélék, a tátogatófélék és a liliomfélék családjából származnak. A szív munkáját serkentik:

Kizárólag gyógyszerek, standardizált készítmények formájában adhatóak!

  1. További glikozidfélék az iridoid glikozidok, melyek bizonyos keserűanyagokkal társulnak (pl.: tárnicsfélékben), valamint a cianogén glikozidok, amelyekből kedvezőtlen körülmények között mérgező anyagok szabadulhatnak fel, jellemzően a csonthéjas magvakban találhatóak (keserű mandula).A hatóanyagra jellemző növények:

 

Csípős anyagokat és szerves savakat tartalmazó drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Csípős anyagok

A csípős anyagokat tartalmazó drogok hatóanyagai különböző kémiai felépítésűek.Közös jellemzőjük, hogy a bőrbe dörzsölve izgatják a termo- ás fájdalomérző végkészülékeket, égertő érzést váltanak ki. Hatására javul a felületi, valamint a mélyebb rétegek vérellátása, az ezáltal mobilizált anyagok (pl. hisztamin) a távolabbi szövetekben is érvényesülnek.Külsőleg reumatikus fájdalmak, lumbago, izom- és izületi fájdalmak, gyulladások kezelésére használhatóak részben az okozott vérbőség miatt, valamint a beteg figyelmének lekötése miatt is.Nagy testfelületen alkalmazva fokozza az egész szervezet aktivitását, anyagcseréjét.Gyulladásgátló és görcsoldó (távol)hatás is elérhető segítségével: a kezelt bőrfelületet ellátó gerincagyi szegmentum irányítása alá tartozó belső szervekben is fokozódik  a vérbőség, csökken a simaizmok görcse. Légúti megbetegedéseknél, tüdő- és mellhártyagyulladás esetén a mellkasra helyezett pakolás tehermentesíti a kisvérköri keringést, csökkenti a nyálkahártyák ödémáját, könnyíti a légzést és elősegíti a váladék kiköhögését.Belsőleg használva fokozza a nyál- és gyomornedv termelését, segíti a bélperisztaltikát. Étvágyserkentő és emésztést javító összetételek komponense.Belsőleg gyomor- és nyombélfekély esetén kerülni kell használatát.Külsőleg - megfelelő adagolás mellett! - szövetkárosító hatása nincs.Jellemzően csípősanyagokat tartalmazó gyógynövények:

Szerves savak

A növényekben szabadon vagy sók formájában fordulnak elő (almasav, citromsav, oxálsav stb.)Fontos ízanyagok, emellett fokozzák más anyagok kioldódását és felszívódását.Jellemzően csípősanyagokat tartalmazó gyógynövények:

Illóolaj tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Kémiailag nagyon sokfélék lehetnek, fizikailag azonban egységesek:

Nem homogének, rendszerint 20-60 komponensből tevődnek össze.Zsíroldékonyságuknak köszönhetően könnyedén átjutnak a sejthártyákon akár a bőrön át, akár a nyálkahártyákon keresztül kerül a szervezetbe.Könnyen felszívódásuk miatt hamar bekerül a vérkeringésbe.Legfontosabb hatásaik:

Jellemzően illóolajokat tartalmazó gyógynövények:

Keserűanyag tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Kémiailag - az illóolajokhoz hasonlóan - nagyon változatos szerkezetűek.Közös jellemzőjük a keserű íz. Jellemzően vízoldékonyak.A nyelv hátsó részén elhelyezkedő, a keserű ízre érzékeny ízlelőbimbókon keresztül hat elsősorban a bolygóidegre, fokozva ezáltal a nyálelválasztást, valamint a gyomor sósav- és pepszintermelését.Másodsorban reflexes és hormonális úton is hat, elősegítve ezáltal a hasnyál- és epetermelést, és -ürítést. Az intenzív íz ingerületbe hozza a kórosan csökkent ingerlékenységű receptorokat. Az így beindított mechanizmus során javul az étvágy, az emésztés és a felszívódás. Mivel a serkentő hatás a hasnyálmirigyet is érinti és a belső elválasztású funkciókra (inzulintermelés) is kiterjed ezért - különösen a II. típusú - cukorbetegségek esetén a diabétesz kiegészítő terápiájára is használható.Gyomor- és nyombélfekély esetén a keserűanyagok használata ellenjavallt. Mivel a hatásért kimondottan a keserű íz a felelős, ezért a (jellemzően vizes illetve alkoholos) kivonatot édesíteni nem szabad.Használatuk során a legkedvezőbb hatásukat az egyes (különösen a reggeli) étkezések előtt kb. 30 perccel fogyasztva fejtik ki. Keserűanyagokat tartalmazó gyógynövények:

  Szaponin tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

A szaponinok olyan glikozidos jellegű anyagok, amelyek vízzel keverve rázás hatására habot képeznek.Felületaktív anyagok, amelyek egy vízoldékony és egy vízben nem oldódó molekulát tartalmaznak.Speciális felépítésüknek köszönhetően segítik a zsíroldékony olajok vízben való eloszlását (emulgeáló hatás)Kémiai kötésük alapján három csoportra bonthatóak:

1. Triterpének (kankalinfélék, borostyánfélék)

2. Szteroid szaponinek (egysziküekben)

3. Szteroidalkaloidok (burgonyafélék, meténgfélék)

A vízben oldott szaponinek íze kesernyés-csípős, por alakban tüsszentésre ingerelnek.Felületaktív tulajdonságuk révén közvetlenül a vérbe kerülve a vörösvértestek szétesését (hemolízis) okozza - szájon át adagolva azonban nem tud a véráramba kerülni.Csökkentik a légutakban a nyálkahártyák felszíne és a besűrűsödött nyálka közötti feszültséget, illetve megváltoztatja a nyálkahártya sejtjeinek áteresztőképességét. A folyamat végeredményeként több nedvesség választódik ki, ami segíti a lerakódott nyálka felhígulását és kiürülését.A nyálka hígulásának hatására fokozódik a középső légutak csillós nyálkahártyájának aktivítását, ami szintén hozzájárul az expektoráns hatáshoz. Akárcsak az úgynevezett reflexepektoráns hatás, amelynek lényege, hogy a gyomornyálkahártya irritációja reflexes úton serkenti a hörgők nyálkaelválasztását. Maguk a szaponinok nehezen szívódnak fel, de segítik más anyagok felszívódását.Túladagolásuk nyálkahártya-sérüléseket, helyi gyulladásokat, hányást, hasmenést okozhat.Jellemzően szaponintartalmú gyógynövények:

    Szénhidrát és kovasav tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Nitrogénmentes - csak szénből, oxigénből és hidrogénből álló - vegyületek, melyek elsődleges anyagcseretermékként jönnek létre. Alapvető fontossággal bírnak a sejtek energiaforgalmában és -tárolásában.Könnyen polimerizálódnak, ez alapján megkülönböztetünk mono-, oligo- és poliszacharidokat.Építőelemeik alapján beszélhetünk homo- és hetero-poliszacharidokról.

Egyszerű szénhidrátok

Fehér színű, édes ízű 1-6 tagból állók

1. Monoszacharidok

Fajtái:

2. Oligoszachardok

A legismertebb a 2 tagú diszacharidok:

Összetett szénhidrátok

Poliszacharidok: azaz 6 tagszámnál nagyobb, glikozikus kötésben lévő cukrok.

1. Felszívódó

2. Fel nem szívódó

Vízzel vegyítve kolloid-jellegű oldatot alkotnak, amely védi és megnyugtatja a nyálkahártyákat. Ezek:

Kovasav

A szilícium égésterméke.Készítményekben és homeopátiás szerben hajerősítőként, bőrápolóként és a köröm hajlékonyabbá tételéért használják.Kovasav tartalmú gyógynövények:

    Cserzőanyag tartalmú drogok jellemzése és fő felhasználási területek

A cserzőanyagok (taminok) olyan növényi eredetű természetes anyagok, amelyek folyadékban a fehérjékkel csapadékot képeznek.Kémiailag nem egységes szerkezetűek, közös kémiai tulajdonságuk, hogy alkalmasak a bőr cserzésére.Víz- (és részben alkohol)oldékony, nitrogént nem tartalmazó, nagy molekulájú vegyületcsoportok.Ha kémiailag gyengébb (ionos) kötést létesít, akkor reverzibilis adsztringens hatásról beszélünk, ha stabilabb (kovalens) kötés jön létre akkor cserzésről.(Reverzibilis) adsztringens hatás: a nyálkahártyák felületén a fehérjékkel létrejött csapadékkal egy koagulációs hártyát hoznak létre. Ezáltal csökken a sejtmembrán és a kapillárisok permeábilitása, a szekréció és a kollagén víztartó kapacitás. Végeredményül a helyi gyulladásos tünetek (vérbőség, fájdalom) enyhüléséhez vezet. Összehúzó, gyulladásgátló, vérzéscsillapító hatása mellett a nyálkahártyák konzisztenciájának megváltoztatása révén bakteriosztatikus hatást is kifejt, ami segíti a felülfertőződés megakadályozását.Erős komplexképzők, ezért alkalmasak bizonyos alkaloidok és nehézfémek okozta mérgezések ellenmérgeként is (pl.: erős fekete tea).Fő felhasználási területük belsőleg: a gyomor és a bél nyálkahártyéjénak akut gyulladásai, hányás, hasmenés. Külsőleg: szájüregi- és torokgyulladás, aranyér, égési- és fagyási sérülések, ekcémás panaszok helyi hámsérülések. Egyes anyagok felszívódását megnehezítik. Legnagyobb részük nem szívódik fel, a szervezetből a széklettel távozik. Kisebb részük - akár külsőleges használat során is - a véráramba kerülve hosszabb távú használat esetén májkárosító hatású lehet.Jellemző cserzőanyag tartalmú gyógynövények:

    Festéket, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Festékek

x

Vitaminok

x

Ásványi anyagok

A szervezet számára kis mennyiségben szükséges szervetlen anyagok.Legjellemzőbb ásványok: kálium, nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, szilícium, klór.- Kálium: elsősorban a szervezet keringésében és a kiválasztás szabályozásában játszik szerepet. Fontos szerepe van magas vérnyomás esetén, valamint sportolóknál, alkoholistáknál, valamint erős vizelet- és hashajtók használata során.

Szilícium: oldható formája a kovasav. Legfontosabb szerepe a csontképzésben és -újraképzésben van.

Jód: a pajzsmirigyműködésben és ezzel a szervezet energiaforgalmában vállal jelentős szerepet. Természetben elsősorban a tengerben van jelen.

Kalcium: feladata a csontok és a fogak felépítése, valamint az izom-összehúzódás folyamatában van jelentősége.