Törött csontok, fájó izületek…

A feketenadálytő - a népgyógyászatban a Csontforrasztó - igen árulkodó - nevet kapta, nem is véletlenül: az egyetlen gyógynövény, amely külső kezelés által is közvetlenül a csonthártyára képes hatni.
Persze szépanyáinkat nem ez érdekelte, hanem hogy a törött csontot hipp-hopp "megforrasztotta" - ami a normál gyógyulási időtartam hatodát(!) jelentette!!!

A feketenadálytő hatóanyaga a levelében és a gyökerében található, ám ez utóbbi sokszoros mennyiségű - ezért ezzel fogunk dolgozni.

Tehát fogjuk a gyökeret és megdaráljuk. Nekem van egy erre a célra rendszeresített kávédarálóm - így könnyű dolgom van, de ha gyakran használtok gyógynövényt, akkor ajánlom nektek is.

A darált gyökérből 2 evőkanálnyit egy tálkába teszek, amihez kicsi forróvizet öntök. (Kicsi= pakoláshoz kb. 1 dl, "gipsz"-hez kb. fél dl.) Pár csepp (1 pici kanálnyi) olajat öntök hozzá - ez lehet oliva is, de nekem mindig van készen körömvirág-olajam, így én azt szoktam beletenni.

Most jön a lényeg: ezt a (mások számára gusztustalannak tűnő) masszát el kell kezdeni keverni, és keverni és keverni...
Hogy meddig? Nem lehet eltéveszteni: eleinte szálasodni kezd, majd végül az egész egybeáll egy nyúlós "ragacsszerű izé" formátumra... Az egészet kitudod emelni a tálból, mert elválik a falától.

Ezt kell a beteg testrészre helyezni és ott a megfelelő formára igazítani.

Pakolásként hagyhatod szabadon... Vagy éjszakára is felteheted, ekkor egy selejtezhető ronggyal tekerd körbe - foltját ugyanis csak az esetes olló tisztítja

Ha gipsznek használod, akkor a feltett masszát igazítsd el, majd vékonyan (csak hogy tartson - de azért szellőzzön is!) tekerd át gézzel. (max. 2 réteg) 1-2 óra múlva kopoghatsz rajta, olyan kemény lesz

Igaz - dedikálni nem lehet, mint ahogy fehér hasonmását, de cserébe jótékony hatóanyagaival segíti a gyógyulást.

Naponta szoktam cserélni - kivéve ha törés esetén fennáll az elmozdulás veszélye: akkor csak 2-3 naponta és nagyon óvatosan.

Nem teszi tönkre úgy a bőrt, mint a gipsz - de (NEM TÖRÉSNÉL!) egy-egy hidratálós, fájdalomcsillapító-krémes masszás kellemes lehet a cserék között.