Urtica dioica – Nagy csalán

vonal

Évelő, kétlaki faj. Gyökértörzse hosszú, kúszó, barázdált. Szára 20-150cm, négyélű, csalánszőrökkel borított. Levelei keresztben átellenesek, nyelesek, szélük fűrészes, alapja szíves, csúcsa kihegyezett, csalánszőrös. Virágai a szárcsúcson, a felső levelek hónaljában fejlődnek, laza álfüzérben, színük zöldes. A hímvirágok felálló, rövid oldalágas, a nővirágok hosszabb oldalágú füzérekben állnak. Virágzása jún. – szept. Termése a felsőállású magházból fejlődő makkocska. Előfordulása erdőszéleken, gyomtársulásokban.

Drogja: levele, hajtása, tarackos gyökérzete, magja


Hatóanyagai:

Alkalmazása

Belsőleg

Külsőleg

Ellenjavallat: Súlyos szív-, ill. veseelégtelenség okozta ödéma. Nagymennyiségű vagy huzamosabb fogyasztása esetén túlzott víz és ásványi só távozik a szervezetből, ami legyengíti a szervezetet, valamint hisztamin tartalma csalánkiütési tüneteket okozhat. Túlzott használata diabéteszterápiában, magas ill. alacsony vérnyomás esetén ellenjavallt. Rendszeresen fogyasztva méhösszehúzódást idéz elő, ezért várandósok óvatosan alkalmazzák.
Mellékhatása: gyomorégés, allergia

Gyűjtése: a leveleket úgy fosztjuk, hogy a szárat két ujjunk közé fogva, alulról felfelé a leveleket lehúzzuk. Ha levágtuk a szárat a szár csúcsát a bal kezünk között fogva, jobb kezünk két ujja között a szárat végighúzzuk. A szárcsúcsot 3-4 levéllel együtt ugyancsak az áruhoz tehetjük. Egy-két naponként forgassuk meg. A jó minőségű csalánlevél színe haragos zöld. Sajátságosan gyenge, de nem kellemetlen illatú. Minőségi hibák ha sárgultak, barnultak, féregrágottak, ha az árúba nemcsak a 3-4 levelet tartalmazó szárcsúcsok, hanem kisebb-nagyobb szárdarabok is vannak. A napon, szabadban szárított csalánlevél akkor sötétedik, ha túl vastag rétegben terítettük ki, nem elégszer forgattuk, vagy megázott.
A gyökeret ősszel gyűjtjük, különleges kezelést nem igényel, szárítása nem tér el az átlagtól. A jó minőségű csalángyökér homoktó mentes, szár, mellékgyökerek és csomós főgyökér ne legyen rajta.

Beszáradási arány: levelek: 4,5 : 1 - gyökér: 3 : 1