Akupuntúra és Akupresszúra

A hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb tulajdonsága tehát hogy az embert a maga holisztikus egészében szemléli. Filozófiájának alaptétele, hogy az egész testet az Energia, más néven a Qui járja át, amelynek áramlását két ellentétes pólus: a Yin és a Yang közötti dinamikus folyamat biztosítja.
Akkor mondhatjuk, hogy egészségesek vagyunk, ha a Yin és a Yang egymással egyensúlyban vannak, ezáltal kiegyensúlyozott és harmonikus áramlást biztosítva az energiának, mely a meridiánokon keresztül történik.
A meridiánok létezése sokáig vitatott volt az európai orvoslás számára – mára azonban mind a meridiánokat, mind az azokon elhelyezkedő pontokat sikerült európai módon is igazolni, mert ezek műszerekkel mérhetően más elektromos tulajdonsággal rendelkeznek.
Amíg a Yin és Yang hatására az energia kering – addig minden rendben van. Azonban vannak olyan esetek – a kínai gyógyászat 8 ártó tényezője – amelyek hatására ez az energia elakad, pang, vagy éppen felfokozódik… A már említett pontok lesznek azok, ahol be tudunk avatkozni a folyamatba, és azok megfelelő kezelésével vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot.
Természetesen ehhez ismerni kell a meridiánokat és a pontokat, valamint azt, hogy mikor, melyikkel mit kell csinálni a kívánt hatás eléréséhez. Ennek tudománya az akupunktúra, amely során a pontokat tűvel (esetleg lézerrel) kezeli a gyógyító, illetve az akupresszúra, amely ugyanezeket a pontokat nem tűvel, hanem egyéb stimuláló eszközökkel (ujjnyomással, ásvánnyal, moxával stb.) fejti ki hatását.