Egészségünkért!

vonal

Az Escape Kft tevékenységeinek egyik vezérfonala az egészségügy. Társam a Tapolcai Kórház belgyógyászatának orvosa, jómagam inkább a természetes gyógymódokkal foglalkozom. Ezen az oldalon ez utóbbi néhány ágának hasznos ismertetőjével, valamint életmód tanácsokkal szeretnék segíteni abban, hogy orvos-társamnak és kollégáinak minél kevesebb feladata legyen.
Őszintén hiszem, hogy a természetgyógyászatnak komoly szerepe van egészségünk megőrzésében, bármennyire is szúrja a jelenlegi – meglehetősen feudális rendszerű - orvostársadalomnak a szemét jelenlétünk. Ugyanakkor nem hiszem, hogy súlyos betegségeket, életet veszélyeztetető állapotokat egy gyógyfűvel kéne kezelni… Egyszerűen azért, mert a szervezetünk annyira tökéletes, és épp ezért annyira bonyolult, hogy működésének szabályozásához elengedhetetlen annak tökéletes ismerete – ezt a mai kor természetgyógyász-képzése nem tudja felvállalni.

Még a mi nagyanyáink, dédanyáink is alkalmaztak ilyen módszereket – holott nem sokat tudtak anatómiáról és élettanról, ez igaz. De nem is ilyen bonyolult világban éltek, ahol mindenféle sugárzásoknak, és vegyszereknek lett volna kitéve szervezetünk, nem használtak tartósítószereket, mesterséges adalékokat, nem tudták mi az a szmog, vagy ózonlyuk. Vagyis számtalan olyan hatásnak vagyunk ma kitéve, melyek komoly veszélyt jelentenek szervezetünkre, és ennek kivédéséhez már feltétlenül ismerni kell annak pontos működését.

dokik
Gyógyszertárat ábrázoló miniatúra egy 15. századi Avicenna- kéziratból

Avagy a már ismert Herbárium. Mondhatnám: a szívem csücske, a kedvenc. Ezen az oldalon található gyógynövényismeret, aroma- és apiterápia, homeopátia, csupa szelíd gyógymód, mely mégis csodálatos hatásokra képesek.

Kis ízelítő ebből a többezer éves szemléletből, amely a mai Európában is elismert gyógymódokat - akupuntúra, akupresszúra, masszás, öt elem tana - foglal magába.

Bár szépanyáink nem tanultak anatómiát, de szenzációs természeti megfigyeléseiket ma is sikerrel hasznosíthatjuk - kár lenne veszni hagyni őket. Saját gyűjtéseim elsősorban Székelyföld környékéről érkeztek, ahol ezek a módszerek még mindig a hétköznapok részei.

A mai világban szinte megvalósíthatatlan fogalom lett ez a két szó. De ettől csak fontosabb lett, hogy legalább törekedjünk rá. Néhány hasznos ötlet, hogy ez minél jobban sikerüljön.

Az indiai gyógyászat orvosai mesterek az emberi szervezet méregtelenítésében, egyedüli módon képesek a lélek ellazítására, a relaxálásra, a stresszmentesítésre.
Mi lehet fontosabb az európai ember számára? Használjuk egészséggel!

Jómagam közel immár több, mint egy évtizede használom tudatosan szervezetem gyógyítására a természet adta lehetőségeit, és családom, gyermekeim is csak a kötelező vizsgálatok alkalmával – vagy épp baráti találkozások során – kerülnek az orvos látószögébe.
Időközben számtalan iskolát kijártam, sok tanfolyamot elvégeztem. Hivatalos ETI vizsgám akupresszúrából és fitoterápiából van, de elvégeztem külön aromaterápia, bach-virágterápia, homeopátia, kínai masszás tanfolyamokat is, valamint a reiki felé is nyitottam. Volt szerencsém tanulni mindenkitől, aki ebben a szakmában nagy névnek számít, de sokkal büszkébb vagyok azokra az oktatóimra, akik nevét senki sem ismeri, de a szakma legnagyobb, leglelkiismeretesebb képviselői.
Minden tudás annyit ér azonban, amennyit hasznosítanak belőle. Ez az oldal is azért jött létre, hogy minél több emberrel oszthassak meg olyan hasznos és fontos információkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhessünk.

hippo
Hippokrates
(P. Pontius, XVII.sz.)

Iskoláim többek között:

vonal
leon

„ Az orvos nem ura, hanem csak szolgája a természetnek.
Ezért úgy illik, hogy az orvoslás tudománya a természet akaratát kövesse.” (Paracelsus)

Az Avatási Esküm...

Nekem kétszer volt már alkalmam elmondani, és bevallom, büszke is vagyok rá.
A Hippokrateszi eskü szövege alapján Dr. Eöry Ajándok írta át természetgyógyászok részére - és én csak annyit tehetnék hozzá: jó lenne, ha más kollega is időnként letörölné róla a port és újra elolvasná:

anatomia
esku